Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η αναγνώριση της ύπαρξής του.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σημερινή γενιά των παιδιών και εφήβων αντιμετωπίζει πιέσεις και προκλήσεις που δεν αντιμετωπίσαμε εμείς. Ότι εμείς, ως γονείς, δεν έχουμε πάντα πλήρη εικόνα για το τι αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας. Ότι, πολλές φορές, δεν έχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να τα προστατεύσουμε.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα παιδιά μας σήμερα είναι εκεί και αυξάνονται.

Είναι παντού στην καθημερινότητα τους.

Είναι οι κίνδυνοι μέσω του διαδικτύου, η εύκολη πρόσβαση τους στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, η παραβατικότητα και το bullying εντός και εκτός σχολείου, η έκθεση τους σε βία ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, είναι η παραμέληση ή η εγκατάλειψή τους.

Είναι η αδυναμία ΟΛΩΝ μας διαχρονικά, να τους προσφέρουμε ένα σύστημα προστασίας, ενημέρωσης, στήριξης και ενδυνάμωσης. Η αδυναμία μας να τους προσφέρουμε διεξόδους όταν τις χρειάζονται.

Έχοντας αναγνωρίσει το πρόβλημα, οφείλουμε αποφασιστικά και άμεσα να το αντιμετωπίσουμε.

Για εμένα προσωπικά και τις δυνάμεις της Αλλαγής η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μας είναι σημαντική προτεραιότητα.

Για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, προτείνουμε:

  • Νομοθεσία η οποία να καθιστά τα πορίσματα του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών δεσμευτικά για κάθε κυβερνητική υπηρεσία.
  • Δημιουργία συντονιστικού και εποπτικού οργάνου για τις κρατικές υπηρεσίες για όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά.
  • Επέκταση του θεσμού για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης «Σπίτι για τα Παιδιά» έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη κακοποίησης.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικών κοινωνικών ερευνών, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, για τον εντοπισμό των αιτιών που οδηγούν στην παραβατικότητας, στη βία και στην κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή σε κάθε σχολείο, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.
  • Επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση για όλους τους επαγγελματίες που εργάζονται με και για παιδιά.
  • Δημιουργία δομών και διαδικασιών για ασφαλή καταγγελία, από οποιονδήποτε, υποψιών κακοποίησης.
  • Προώθηση νομοθεσίας η οποία θα επιτρέπει την υποχρεωτική εισαγωγή εφήβων σε κέντρα απεξάρτησης.
  • Ενημέρωση και ενδυνάμωση των παιδιών για τα δικαιώματα τους και τον τρόπο άσκησής τους μέσω της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Η Αλλαγή έρχεται...
00Μέρες
00Ώρες
00Λεπτά
00Μέρες