Τα παιδιά είναι η πιο σημαντική επένδυση της κοινωνίας και αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας μας. Ακριβώς γι’ αυτό η υγεία τους πρέπει  να αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα κάθε πολιτείας και  το πρώτο μέλημα μίας κυβέρνησης.

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει στη χώρα μας. Το νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ (ΝΑΜ ΙΙΙ), με πολλές και σοβαρές ελλείψεις, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα πολύπλευρες και εξειδικευμένες ανάγκες που έχουν τα παιδιά μας. Έτσι, παρά την αυτοθυσία και το φιλότιμο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που προσπαθεί ακούραστα για τα καλύτερο, γονείς και παιδιά συχνά ταλαιπωρούνται και   δεν απολαμβάνουν το επίπεδο υπηρεσιών που δικαιούνται.

Η Ετήσια Έκθεση Στατιστικών Υγείας 2015 αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος:

  • Το 9,3% του συνόλου των επισκέψεων σε Γενικά Νοσοκομεία, δηλαδή 84,448 επισκέψεις, αφορούσαν παιδιατρικά περιστατικά.
  • Το 10,8% του συνόλου ασθενών που νοσηλεύτηκαν στα Γενικά Νοσοκομεία ήταν παιδιατρικά περιστατικά.

Το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας. Τριάντα πέντε σχεδόν χρόνια μετά την ανέγερση του, ο κτιριακός και λειτουργικός κύκλος ζωής του έχει κλείσει:

  • Βρίσκεται πολύ μακριά από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να στερούνται οι γιατροί της απαραίτητης κάλυψης υπηρεσιών από τις άλλες ιατρικές ειδικότητες και εργαστήρια που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο.
  • Η οργανωτική και ουσιαστική απομόνωση του δεν επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών για τα παιδιά, με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία σε κάθε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης.
  • Στερείται σημαντικών παιδιατρικών ειδικοτήτων, όπως είναι η παιδογαστρεντερολογία, η παιδονευροχειρουργική, η παιδοκαρδιοχειρουργική κ.α.
  • Χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση του ακτινολογικού τμήματος, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, καθώς και ενίσχυση του μικροβιολογικού, αιματολογικού, βιοχημικού και ανοσολογικού τμήματος
  • Δεν διαθέτει τμήμα επειγόντων περιστατικών, συνεπώς δεν επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και άμεσης εισαγωγής αρρώστων παιδιών.
  • Χρειάζεται ενίσχυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τόσο των νεογνών, όσο και των παιδιών και εφήβων.
  • Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις, παρά τις κατά καιρούς ανακαινίσεις, είναι απηρχαιωμένες  και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αντίληψης για τη νοσηλεία και τη φιλοξενία παιδιών και εφήβων.

Για την κυβέρνηση μας, η επίλυση του τόσο σημαντικού αυτού προβλήματος αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα.

Με την επιστημονική συνδρομή διακεκριμένων συμπατριωτών μας, η εμπειρία των οποίων αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στη λήψη της σχετικής απόφασης, ανακοινώνουμε σήμερα ότι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανέγερση νέου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παιδιών και Εφήβων και Πανεπιστημιακού Κέντρου Προγεννητικής Ιατρικής.

Ενός αυτόνομου Νοσοκομείου που θα προσφέρει στα παιδιά μας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, καλύπτοντας όλες τις παιδιατρικές ειδικότητες, με σεβασμό και ευαισθησία στις ανάγκες τους.

Ενός σύγχρονου Ιατρικού Κέντρου, στο οποίο θα εφαρμόζονται συνέργειες μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων και τα νέα ιατρικά πρωτόκολλα λειτουργίας, τα οποία εφαρμόζονται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Ενός μοντέρνου Νοσοκομείου,  με ειδικούς γιατρούς,  εξειδίκευση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και νέο μοντέλο εργασίας, στο οποίο οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν επιτέλους να επιτελέσουν το έργο τους, χωρίς αχρείαστα εμπόδια.

Ενός Νοσοκομείου που θα βρίσκεται σε οργανωτική διάταξη και συνέργεια με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου,  ώστε να μειωθεί η αναγκαιότητα αποστολής παιδιών στο εξωτερικό για φροντίδα υγείας, να διευκολυνθούν οι αναγκαίες συνέργειες με άλλες ειδικότητες και να διασφαλιστεί η προσφορά υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

Ενός Νοσοκομείου του οποίου η χωροθέτηση θα διασφαλίζει ταχεία πρόσβαση στα ασθενοφόρα, εύκολη προσβασιμότητα σε ασθενείς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πλήρη κάλυψη αναγκών σε χώρους στάθμευσης και ελικοδρόμιο.

Ενός πρωτοποριακού νοσοκομείου, που θα  αποτελεί πόλο έλξης για επαναπατρισμό εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας στην χώρα.

Τα οφέλη από τη σημαντική αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών για τα παιδιά μας, μέσα από την δημιουργία του σύγχρονου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παιδιών και Εφήβων και του Πανεπιστημιακού Κέντρου Προγεννητικής Ιατρικής, θα είναι υπέρ-πολλαπλάσια από την απαιτούμενη δαπάνη. Μια δαπάνη που δεν είναι απαγορευτική, εάν εφαρμοστεί  σωστός προγραμματισμός και τεθούν οι ορθές προτεραιότητες.

Η δημιουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παιδιών και Εφήβων  αντικατοπτρίζει την αντίληψη μας για τη  φιλοσοφία η οποία πρέπει να διέπει όλες τις αποφάσεις μιας Κυβέρνησης. Για εμάς, πρώτιστος στόχος είναι η παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους Πολίτες.

Σε αυτή τη νέα αντίληψη, η υγεία των παιδιών μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Η Αλλαγή έρχεται...
00Μέρες
00Ώρες
00Λεπτά
00Μέρες